Historien om Ljungsbro

Innan vi utforskar Blomstedt Bytt och Nytt mer i detalj, låt oss kasta en snabb blick på Ljungsbro och dess rika historia. Orten Ljung grundades under medeltiden och har sedan dess varit en viktig knutpunkt för handel och kultur i regionen. Namnet Ljung (1367 Liwnge) kommer från kyrkbyn och syftar på ljungbeväxt mark. Ljungs slott med Jakobslunds Järnbruk och Ljungs Tegelbruk samt ortens läge mellan Göta Kanal och Motala Ström samt givetvis Cloetta har haft stor betydelse för ortens tillkomst och utveckling.

Ljungsbro är en Idyll och ligger i hjärtat av Östergötland, 1,5 mil nordväst om Sveriges 5.e befolkningstätaste kommun Linköping. Ljungbro är idag Linköpings kommuns största tätort. Namnet "Ljungsbro" kom till av bron i Ljung. Namnet Ljungsbro kan dateras till 1 april 1893 då poststationen Ljungsbro i Råby Ljung bildades. Motala chokladfabrik etablerade sig 1892 i Råby. 1 april 1903 övertog Malfors södra vid Cloettas nya fabrik postadressen Ljungsbro. Ortsnamn ändrades från Malfors till Ljungsbro först 1922.

Cloetta Ljungsbro

*"Chokladföretaget Cloetta flyttade 1902 sin fabrik till Malfors, numera Ljungsbro. En av orsakerna var att dåvarande ägaren till Ljungs slott inte ville släppa till mark för en utbyggnad av fabriken. 30 familjer flyttade från Malmö till Ljungsbro för att arbeta i den nya chokladfabriken. Malfors/Ljungsbro var då i princip tomt. Där fanns en kraftstation som kunde förse den nya fabriken med energi; resten byggdes upp i takt med Cloettafabrikens utveckling." *Text: Michael och Annica Nydén. Går att läsa I sin helhet här!

*"Chokladfabriken låg fram till förrförra sekelskiftet i Råby, en liten by i Ljungs socken. Marken arrenderades och efter bråk med markägaren beslutades att fabriken skulle flytta till Malforsfallen, någon mil österut längs Motala ström. Vid den tiden fanns där endast en kvarn. Dock var läget bra – inte långt från Göta kanal, som redan tidigare hade använts för transporter, och med en järnvägsstation på en halvmils avstånd.

Platsen fick namnet Ljungsbro. Där uppfördes en fabrik under de första åren på 1900-talet och ett antal arbetarbostäder flyttades med från Råby.

Under kommande decennier utvecklades Ljungsbro gradvis till ett livligt, välmående samhälle. Företaget kände stort ansvar för invånarnas trivsel – det var Cloetta som ordnade gatuhållningen, bekostade gatubelysningen och lät bygga ortens vattenverk.

För tjänstemännen byggdes villor med jungfrukammare för hembiträdet och för unga kvinnor uppfördes personalbostäder med möblerade rum. Där fanns en anställd portvakt som såg till att inga objudna gäster kom in kvälls- och nattetid … Företaget stöttade också dem som ville bygga själva med subventioner och lån.

Det speciella med Ljungsbro var att ingenting byggdes på måfå utan efter en klart utstakad plan. För fabriksledningen stod det från början klart att Ljungsbro inte skulle bli ett vanligt industrisamhälle med hopträngd bebyggelse utan en luftig och hälsosam trädgårdsstad med vackra alléer längs gatorna.

På 1940-talet anställde Cloetta en chefsarkitekt, dansken Henry Fraenkel, och det var i hög grad han som formade Ljungsbro till vad det senare blev: Sveriges chokladstad. Han tog det bästa av funktionalismens stil och idéer och blandade det med trädgårdsstadens småskalighet. De byggnader som han stod bakom utstrålar kvalitet då hans åsikt var att hög kvalitet alltid lönar sig i längden.

Henry Fraenkels första insats var tre hyreshus som stod klara 1945. De var mycket genomtänkta med uteplatser, trädgårdar, vacker utsmyckning – och eget badrum! Där flyttade mina föräldrar in då de gifte sig i december 1945. Släkten häpnade: Vilken ofattbar lyx att ha toalett och badrum inne i lägenheten!

Henry Fraenkels byggnader visar ofta på stort nytänkande. Ett exempel är provinsialläkarmottagningen, som även inrymde läkarbostad, barnavårdscentral, laboratorium och röntgen – och en barnvagnsramp! När den stod klar 1945 betecknades den av tidningarna som en skapelse utan motstycke på den svenska landsbygden.

Även daghemmet var någonting alldeles extra. På spädbarnsavdelningen fanns skötbord med nedkast för smutstvätt rakt ner i tvättstugan. På en stor balkong kunde småttingarna sova och i solariet bestrålades lite större barn med kvartslampa. Isoleringsrummet för sjuka barn hade glasväggar så att de inte skulle känna sig ensamma. Dessutom hade daghemmet klämfria dörrar, en nyhet som krävde specialtillverkning.

Barnen hade en egen trädgård, där de fritt kunde husera med brädor, gamla cykelhjul och andra roliga saker som satte deras fantasi i rörelse. I trädgården fanns också plaskdamm och rutschkulle och de större barnen fick egna blomsterrabatter att sköta.

Henry Fraenkels kanske allra största verk var kommunhuset, som uppfördes 1948 för dåvarande Vreta Klosters kommun. Mitt i Ljungsbro byggdes det, i funkisstil med koppartak, gula tegelväggar och vackra lister av sandsten. Inuti fanns en trappa som nästan svävade och utanför huvudentrén anlades en liten park. På något sätt har jag alltid tyckt att detta hus är för vackert för det – i mitt tycke – rätt fula samhället.

I början av 1950-talet började man planera Ljungsbro centrum intill kommunhuset. Där uppfördes ett stort, vinkelbyggt hyreshus med affärslokaler i bottenvåningen och två våningar med lägenheter ovanför. Huset döptes till Theobroma, vilket betyder kakaoböna på latin.

Intill Theobroma byggdes en ny busstation. Där fanns väntsal med telefonhytter, kiosk och uppehållsrum för chaufförerna – allt inrymt i en läcker byggnad i funkisstil. Härifrån avgick bussarna åt olika håll och bussbolaget ägdes förstås av Cloetta.

Under 1950- och 1960-talen byggdes ytterligare ett antal hyreshus. De flesta var grupperade kring den så kallade Evaparken, där det fanns broar, vattensamlingar, promenadstigar, gräskullar och gräsgropar. I ett av dessa hus bodde vi under åren 1956–1965. Omgivningarna var fantastiska – där kunde vi åka skidor och pulka, spela brännboll, ha picknick och plocka blommor på en stor äng. Ändå var det bara ett stenkast till skolan.

Cloetta var i högsta grad en del av alla Ljungsbrobors liv. När skolan behövde bygga nytt var det Cloetta som skänkte marken, när idrottsföreningen behövde ny fotbolls- eller ishockeyplan likaså. På midsommarafton fick vi barn åka lövad skrinda efter Cloettas musikkår och sedan dansa kring midsommarstången och leka lekar i Cloettaparken.

Varje morgon löd ångvisslan på fabriken för att kalla samman arbetarna och varje kväll ”blåste det ut”. Även vid lunchtid kunde man höra ljudet från ångvisslan; då steg pappa upp från sin middagslur och begav sig på cykel ner till fabriken. I Ljungsbro kände alla invånare en stor samhörighet med Cloetta."

*text tidigare publicerad 2015, är något förkortad och går att läsa i sin helhet här! Den är skriven av Christina Lindaryd.

AB Cloetta

*"AB Cloettas fabrik i Ljungsbro. Företagets historia är en smula snårig men kan sägas ha sitt ursprung i Chokladfabriks Aktiebolaget Motala som grundades i nämnda stad omkring år 1890. Ett par år efter grundadet flyttades verksamheten till Råby mellan Borensberg och Ljungsbro där bra lokaler fanns sedan tidigare och fallet i Motala ström var betydande. Råbyfabriken hade produktion intill utgången av år 1901. I slutet av perioden uppfördes parallellt ny anläggning invid fallet i Malfors som från årskiftet 1901/02 helt ersatte anläggningen i Råby. Redan år 1900 hade aktiemajoriteten i bolaget övertagits av de schweiziska bröderna Bernhard, Christoph och Nutin Cloëtta, som drev konkurentföretaget Cloetta i Malmö. Det gamla bolagsnamnet bibehölls dock. År 1917 sålde familjen Cloëtta rörelsen till det då nybildade Svenska Chokladfabriks AB med familjen Svenfelt som huvudägare. Företagsnamnet ändrades senare till Cloetta." *text lånad från digitalmuseum här!

I Ljungsbro med omnejd finns det många sevärdheter och platser av historisk betydelse. En av de mest imponerande är Vreta kloster kyrka, en vacker kyrkobyggnad som har funnits här i århundraden och är en symbol för samhällets starka religiösa traditioner. Det är en plats där människor samlas för att fira högtider och minnas sina förfäder.

Von Fersen gamla sommarresidens Ljungs slott, Stjärnorp slottsruin och Bergs slussar ligger inom cykelavstånd.

Blomstedt Bytt och Nytt ligger i Ljungsbro centrum mellan Motala Ström med Cloetta och Göta kanal.

Historiska kartor från historiehemmet.se